Crkva

Crkva Svetog Apostola Tome je sagrađena 1912. – 1913. godine. Crkvu je sagradio Vlajić Stanoje u spomen na svog sina Tomislava koji je nesrećnim slučajem izgubio zivot.

Crkvu je osveštao na dan Svetog proroka Ilije 1919. godine, patrijarh srpski Dimitrije. Prvi sveštenik koji je služio crkvi i narodu bio je Veliko Laolski parohijan Anrija Stepanović. Od 1990. godine u Tabanovačkoj Crkvi služi Burovačko – Tabanovački sveštenik Panić Slaviša, rodom iz Gložana.

Crkva u Tabanovcu pripada Burovačko – Tabanovačkoj parohiji.

Najstarija ikona u crkvi je ikona Presvete Bogorodice sa detetom, još iz 1909. godine.

Crkvena porta se nalazi na površini od 20 ari. U crkvenoj porti se nalazi i crkveni dom koji je sagrađen 2000. godine, trpezarija koja je sagrađena 1986. godine, palilej koji je sagrađen 2015. godine, česma za vodu i letnja pozornica.

Pored Crkve nalazi se i groblje na kome se sahranjuju preminuli članovi familije Vlajić.

U crkvenoj porti nalaze se i 4 lipe koje su stare preko 80 Godina.

Crkvena Slava je Mali Uskrs.

U periodu od 2000. do 2015. godine angažovanjem sveštenika Panić Slaviše  i crkvenog odbora, novčanim sredstvima crkvenog fonda, dobrovoljnim prilogom meštana Tabanovca dosta toga se uradilo na boljem izgledu porte i same Crkve.

Izgradjen palilej za paljenje sveca uz crkvenu trpezariju dobrotvor – Ljubisavljević Drakče, zamenjeni stari prozori i vrata na crkvi dobrotvor – Dragoljub Živojinović. Godine 2015. započelo je oslikavanje enterijera crkve lepljenim freskama. Prva freska koja je naslikana i zalepljena na zidu je Sveti Đorđe.

 

2015 godine sagrađena je letnja pozornica u porti crkve,sredstvima Crkvenog odbora i donacijom Ljubisavljevic Drakčeta. Na toj pozornici od 2014. godine se na dan Svetog Ilije održava priredba koju organizuje K.U.D. ,,Žarko Milovanović ŽARE“ i Crkveni odbor. Početkom 2015. godine zamenjen je stari ikonostas koji je napravljen od hrastovog drveta – donator Dragoljub Živojinović, trenutno je u toku postavljanje novih ikona na unutrašnjim zidovima Crkve za koje je vladika Ignjatije Midić dao blagoslov.