,,Vrt Zdravlja“

DSC_0050

Mile Stojilović, meštanin sela Tabanovac, rođen je 07.07.1953 godine u Tabanovcu, nastavnik je biologije u osnovnoj školi u Burovcu.

Mile je do sada napisao 7 knjiga od toga su 2 monografije Tabanovca. Najvažniji podaci u knjigama su vezani za stanovnike Tabanovca i sve oblasti  u kojima se znanje, talenat i rad iskazuju i o stanovnicima koji se uspešno bave odabranim poslovima i onima koji postižu zapažene rezultate. Od prve do sedme knjige Stojilović Mile je uložio mnogo truda, znanja i vremena…

 

Knjige koje je Mile do sada napisao su: Neobično ređe voće i povrce;

Tikve hrana lek i ukras;

Vrt izvor zdravlja i sreće:

Tikve i srodnici;

Čarobni svet voća i dve autobiografske knjige o Tabanovcu (Tabanovac 1998 godine i Tabanovac na početku 21. veka 2000 – 2015)

 

Botanička bašta, ,VRT ZDRAVLJA“ nalazi se u dvorištu porodične kuće Mileta Stojilovića na površini od oko 60 ari.

U botaničkoj bašti gaji oko 2000 vrsta, hibrida i varijeteta biljaka iz raznih krajeva sveta, neke su veoma neobične i retke.

Biljke koje Mile poseduje su jednogodišnje i višegodišnje, zeljaste i drvenaste, domaće i inostrane, voće, povrće, ukrasne i lekovite.

 

U botaničkoj bašti se još nalaze parcele sa sezonskim cvećem, ukrasnim žbunovima i drvećem, voćnjak, vinograd, povrtnjak, arboretum, ukrasne trave, lekovite i začinske biljke…

U Miletovom dvorištu se još nalazi vrtni paviljon, galerija tikava, etno kapija, bunar i drugi etno ukrasni eksponati tako da botanička bašta istovremeno predstavlja i etno park.

Kod Mileta u voćnjaku se mogu videti hibridi voćaka iz raznih krajeva sveta kao što su indijanska banana, kineska urma, kineski licium, japanska kruška, japanske šljive, sljive bez koštice, sirikose (hibrid kajsije i američke peščane višnje), pluot (hibrid japanske šljive i kajsije) i mnogo drugih hibrida…

Miletova botanička bašta sadrži još i oko 100 sorti starih jabuka i oko 100 hibrida vinove loze, najveća atrakcija u Miletovom dvorištu je vinova loza iz Francuske koja je duga preko 15 metara.

U povrćnjaku Miletove botaničke bašte se nalazi povrće razlicitih boja, oblika i veličina.

Botanička bašta se može posetiti od aprila do kraja oktobra.

Kontakt Telefon:

012/351 – 036

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.